The Real (and Virtual) Adventures of Nathan the IT Guy

Feb 4 2009   3:08AM GMT

Vista “User Profile Service” Error

Nathan Simon Nathan Simon Profile: Nathan Simon

You come into work one day, place your laptop into the docking station, power it up, log in, and you get this message,

” “The User Profile Service” service failed the logon User Profile Cannot be loaded ”

It then logs in but not your profile, what happened to all the icons, your settings you wonder. Well fear not there is an easy fix, if your comfortable with the registry that is! :)

The fix can be found on www.Vistax64.com specifically this forum post.

My fix involved option #1. There were 2 SID Identifiers located in HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList One of them had a bak extension on it. You could tell it was the identifier for the right profile because you could see the pathing to the missing profile, as below…

Just follow the instructions in that link, double check software apps that they still function, ie Outlook will need to be reconfigured, and you should be fine.

Any Questions, let me know!

NS

 Comment on this Post

 
There was an error processing your information. Please try again later.
Thanks. We'll let you know when a new response is added.
Send me notifications when other members comment.

REGISTER or login:

Forgot Password?
By submitting you agree to receive email from TechTarget and its partners. If you reside outside of the United States, you consent to having your personal data transferred to and processed in the United States. Privacy

Forgot Password

No problem! Submit your e-mail address below. We'll send you an e-mail containing your password.

Your password has been sent to: